Γειά σας Visitor,
ακολουθεί το πρόγραμμα της εβδομάδας :

Το "ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ" είναι μια παραδοσιακή ορχήστρα, η δημιουργία της οποίας χρονολογείται τον Ιανουάριο του 2013. Μέσα από την πορεία της στοχεύει να προσφέρει στον ακροατή ένα μουσικό και πολύηχο μελτέμι, ένα αεράκι ηχοχρωμάτων έχοντας ως πλοηγό την ίδια την παράδοση.
Από το μοιρολόι του ηπειρώτικου κλαρίνου και την ποιμενική φλογέρα περνάμε στον μελαγχολικό ήχο του καβάλ προσεγγίζοντας σταδιακά τον εκστασιασμό, που προκαλεί στο άκουσμα της η θρακιώτη γκάιντα. Στη συνέχεια, από το τουμπελέκι φτάνουμε στο δυνατό και ξεσηκωτικό νταούλι και τη ρυθμική ρότα του λαγούτου καταλήγουμε στις αλησμόνητες πολίτικες δοξαριές και στα νησιώτικα ταξιμάκια του βιολιού.
Αυτή είναι η πολιτισμική σύνθεση που επιδιώκουμε να μοιραστούμε μαζί σας.
Με αγάπη και σεβασμό στο μουσικό μας έργο!!!
Χατζηανδρέας Ανδρέας: παραδοσιακά πνευστά
Λάκκας Θανάσης: παραδοσιακά κρουστά
Φιδανάκης Δημήτρης: λαούτο
Στεφόπουλος Δημήτρης: βιολί
Σδούκος Παναγιώτης: τραγούδι
είσοδος 3 ευρώ/άτομο
ελάχιστη κατανάλωση 15 ευρώ
για κρατήσεις άνω των 15 ατόμων υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πλήρους μενού στα 15 ευρώ (δεν προστίθεται εισιτήριο - τελική τιμή)
οργάνωση
Αλέξανδρος Σαντάρμης

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στις 20.00, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» φιλοξενεί μία ιδιαίτερη συνάντηση.
Την εξαιρετική παραδοσιακή τραγουδίστρια Κατερίνα Παπαδοπούλου και τους LIVAS trio που αποτελούνται από τους :
Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι, Τάσο Πούλιο στο βιολί και Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά.
'Ενα γοητευτικό πρόγραμμα στο οποίο μεταφερόμαστε από τους σπουδαίους μουσικούς με τραγούδια από τα χωριά και τις πόλεις της Μ.Ασίας - παραδοσιακά αλλά και καφέ - αμάν.
είσοδος 5 ευρώ/άτομο
ελάχιστη κατανάλωση 15 ευρώ/ άτομο

Με παραδοσιακά τραγούδια από όλες της περιοχές της Ελλάδας θα γλεντήσουμε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι και ώρα 14.30.
Το Πέραν θέλοντας να προβάλλει τη διαχρονικότητα και τη συνέχεια της παραδοσιακής μας μουσικής παρουσιάζει ένα κύκλο ελπιδοφόρων εκπροσώπων της νέας γενιάς παραδοσιακών καλλιτεχνών μαζί με τα "ιερά τέρατα" που σταθερά φιλοξενεί.
Ο σπουδαίος τραγουδιστής Αντώνης Κυρίτσης με μια μακρά και λαμπρή πορεία στο χώρο της παράδοσης και συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες του χώρου θα συμπράξει μαζί με τον ταλαντούχο δεξιοτέχνη του κλαρίνου Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο.
Μαζί τους στο τραγούδι η Λευκοθέα Φιλιππίδη και ο Θωμάς Κυρίτσης, δύο ανερχόμενοι καλλιτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής που προέρχονται από "μεγάλες" μουσικές οικογένειες με σπουδαία παράδοση.
Την ορχήστρα συμπληρώνουν ο Βασίλης Αθανασιάς στο βιολί, ο Αλέξανδρος Σωτήρχος στο λαούτο και ο Μιχάλης Μπακάλης στα κρουστά - όλοι τους δεξιοτέχνες και ανερχόμενοι επίσης.
Ο Αντώνης Κυρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον χωριό Κοσκινάς του νομού Καρδίτσας. Ο πατέρας του Θωμάς ήταν δάσκαλος και ψάλτης και από εκείνον πήρε τα πρώτα ακούσματα βυζαντινής μουσικής.
Από παιδί άκουγε τα δημοτικά τραγούδια και συχνά άκουγε την μητέρα του Φωτεινή στο σπίτι να τραγουδάει. Στο Δημοτικό σχολείο με την προτροπή των δασκάλων του και των συγχωριανών του άρχισε να τραγουδάει. Aφού τελείωσε το Γυμνάσιο ο διακαής του πόθος ήταν να γίνει δάσκαλος αλλά με τον ερχομό του στην Αθήνα το 1964 τον κέρδισε το τραγούδι και έτσι σπούδασε Βυζαντινή Μουσική και Ορθοφωνία.
Τις πρώτες του εμφανίσεις ο Αντώνης Κυρίτσης τις έκανε με το τοπικό συγκρότημα του συγχωριανού του Θανάση Κορομπούλα με τον οποίο πήγαινε σε γάμους και πανηγύρια της περιοχής.
Ο Αντώνης Κυρίτσης είχε την τύχη να συνεργαστεί με καταξιωμένους Ηπειρώτες καλλιτέχνες όπως τον αείμνηστο Γιώργο Μπραχόπουλο, Βασίλη Δήμου, Ναπολέων Ζούμπα, Γιώργο Χαλιγιάννη, Γρηγόρη Καψάλη, Γιώργο Κωτσίνη, Σταύρο Καψάλη, Νίκο Ράρα, Θανάση Χαλιλόπουλο και Αρίστο Ζαγόρα. Επίσης τα τελευταία 30 χρόνια συνεργάζεται με τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πέτρο Λούκα Χαλκιά.
Το 1976 έκανε την πρώτη δισκογραφική δουλειά του με τον αείμνηστο συνθέτη και στιχουργό Απόστολο Τσαμπούρη με τίτλο «Τα Συγχαρίκια» και έπειτα το «Ήπειρος και Θεσσαλία». Ακολούθησαν και άλλες δισκογραφικές δουλειές: «Βουνοσπαρμένη Ήπειρος», «Τα Θεσσαλικά», «Το Κάστανο θέλει κρασί», «Ηπειρώτικα 1&2», «Τα Μωραίτικα 1&2», «Τα Σαρακατσάνικα» και «’Οταν ακούω Ήπειρο». Για τα «Ηπειρώτικα 1» και «Τα Μωραίτικα 1» του απονεμήθηκαν χρυσοί δίσκοί από την εταιρεία GENERALMUSIC. Ακολούθησαν δισκογραφικές δουλειές όπως «Τα Ρουμελιώτικα 1 & 2», «Δύο Πατρίδες» και «Ζαγόρι μου Περήφανο».
Μια από τις πιο σημαντικές συνεργασίες του Αντώνη Κυρίτση ήταν με Ινδούς και Αφρικανούς μουσικούς και τον Ρόουζ Ντέιλι, τον Ιρλανδό δεξιοτέχνη της λύρας όπου κατάφεραν να παντρέψουν την Ηπειρώτικη με την Ινδική και Αφρικανική μουσική. Οι παραστάσεις που έγιναν στον Λυκαβηττό και στο Θέατρο Πέτρας σημείωσαν τεράστια επιτυχία και έδωσαν μια άλλη διάσταση στο Ηπειρώτικο τραγούδι.
Ο Αντώνης Κυρίτσης έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους συνθέτες και στιχουργούς όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Δημήτρη Ρήττα, τον Κώστα Βίρβο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο στις δισκογραφικές δουλειές «Παράδοση και Λαογραφία» και τα «Ανθοτράγουδα».
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος
Γεννήθηκε το 1977 στα Ιωάννινα, όπου και μεγάλωσε. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του, θεωρητικές και πρακτικές, στα επτά του χρόνια. Τα πρώτα όργανα που διδάχθηκε ήταν αρμόνιο, κιθάρα, μπουζούκι και κρουστά. Δέκα ετών άρχισε να σπουδάζει φλάουτο και λίγο αργότερα παραδοσιακό κλαρίνο. Έχει πτυχίο αρμονίας, δίπλωμα φλάουτου και δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως φλαουτίστας υπήρξε ιδρυτικό και βασικό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ιωαννίνων από το 1987 και έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διαπρεπείς Έλληνες και ξένους μαέστρους.
Ως παραδοσιακός κλαρινίστας πήρε τα πρώτα του μαθήματα δίπλα στον μεγάλο Ηπειρώτη δάσκαλο Γρηγόρη Καψάλη. Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε συναυλίες, δισκογραφία, παραστάσεις καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα με πολλούς από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συνθέτες και τραγουδιστές από τον έντεχνο λαϊκό χώρο, αλλά και από τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής.
Το 2004 συμμετείχε στις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Δίδαξε τέσσερα χρόνια παραδοσιακά πνευστά στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Σήμερα είναι καθηγητής του Ωδείου Αθηνών στην τάξη του παραδοσιακού κλαρίνου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος «Τakim» και εκπονεί διδακτορική διατριβή για τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου.
οργάνωση Αλέξανδρος Σαντάρμης
είσοδος 5 ευρώ
ελάχιστη κατανάλωση 15 ευρώ
|