|
Γειά σας Επισκέπτης,
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου: Ηρακλής Βαβάτσικας «συνομιλία με τον Αντώνη Αμιράλη» -το ακορντεόν στην ελληνική μουσική-
Η Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30, είναι αφιερωμένη στο ακορντεόν ως σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας, με μια σόλο παρουσίαση ορχηστρικών κομματιών, στο πρώτο μέρος, και τραγουδιών, στο δεύτερο, από τον δεξιοτέχνη του ακορντεόν και συνθέτη Ηρακλή Βαβάτσικα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι βασισμένο στην πρώιμη περίοδο του ρεμπέτικου, αλλά και την πρώτη περίοδο που ηχογραφήθηκε το ρεμπέτικο από τις φωνογραφικές εταιρίες που προσέτρεξαν στην Αθήνα από Ευρώπη και Αμερική για να καταγράψουν ένα καινούργιο, πλούσιο σε ηχοχρώματα και ρυθμούς είδος την εποχή εκείνη. Τον συνοδεύει στο τραγούδι και την κιθάρα ο Κώστας Καλαφάτης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν. Η ιδέα αυτή του Ηρακλή Βαβάτσικα βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920-1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή». Ο Αντώνης Αμιράλης γεννήθηκε το 1896 στο Κορδελιό της Σμύρνης και ήταν συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας, ο οποίος είναι άγνωστος στον κόσμο. Είχε ηχογραφήσει 68 ορχηστρικά κομμάτια, εκ των οποίων τα 25 είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών. Ήταν μουσικός μιας εποχής που οι συνθέτες με τους οργανοπαίχτες, τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές είναι όλοι ένα, όταν το δημοτικό τραγούδι μεταλλάσσεται στην πρώτη του –καταγεγραμμένη, τουλάχιστον- ρεμπέτικη μορφή. Αυτή η εποχή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» την επόμενη γενιά του ρεμπέτικου, που όλοι γνωρίζουμε και έχει περάσει πια στο DNA μας, τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη κτλ. Οι νέοι μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη έδωσαν την αισθητική πλευρά αυτής της μουσικής. Η συγκεκριμένη μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός ρεπερτορίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε συρτάρια συλλεκτών. Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος. Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου: «GÜL BAHAR»
Ακόμη μια ρεμπέτικη Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», με τον Νίκο Τατασόπουλο στο μπουζούκι, τον Νώε Ζαφειρίδη στην κιθάρα και το τραγούδι και την Δέσποινα Αποστολίδου στο τραγούδι, σε ένα πρόγραμμα με αυθεντικές προσεγγίσεις αγαπημένων, γνωστών και άγνωστων «διαμαντιών» του είδους. O Νίκος Τατασόπουλος γεννήθηκε στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι και να εμφανίζεται δημόσια με τον πατέρα του –το βιρτουόζο και συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλο- από την ηλικία των τριών ετών. Έχει σπουδάσει, επίσης, κλασικό πιάνο και τζαζ κιθάρα. Η τεχνική του θεωρείται σχολή για Έλληνες και ξένους. Έχει εμφανιστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ηχογραφεί και διδάσκει μουσική. «Πλέκοντας» αριστοτεχνικά τη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική μας με δυτικά ακούσματα, αποδεικνύει με το ύφος και την τεχνική του ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, ότι είναι η κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων. Ο Νώε Ζαφειρίδης είναι διπλωματούχος κιθάρας από το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας (Άριστα) και Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Πειραιά (Άριστα). Ως σολίστ στο μπουζούκι συνεργάστηκε με τους Μαριώ, Χρήστο Τσιαμούλη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Έλλη Πασπαλά, Αλίκη Καγιαλόγλου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Γιώργο Σταυριανό. Συχνές επίσης είναι και οι εμφανίσεις του με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε διάφορες παραστάσεις. Ιδρυτικό μέλος του Συγκροτήματος Μπουζουκιών «Δρόμος». Η Δέσποινα Αποστολίδου είναι απόφοιτη του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης. Ασχολείται με το παραδοσιακό τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος. Έναρξη: 22.30 Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου: Μάκης Σεβίλογλου «Ανάποδη Ψυχή»
Τις Παρασκευές 7 και 14 Οκτωβρίου, στις 23.00, ο Μάκης Σεβίλογλου παρουσιάζει στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο δανεισμένο από την καινούρια του δισκογραφική δουλειά, «Ανάποδη Ψυχή»... Ακούγονται: • τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους «Γλυκό μεθύσι», «Άγκυρες», «Παράθυρο ανοιχτό» και «Ανάποδη Ψυχή». • τραγούδια που γνωρίσαμε από τον ίδιο, αλλά και από τις συνεργασίες του με τη Χάρις Αλεξίου, Δημ. Μητροπάνο, Πίτσα Παπαδοπούλου, Βασίλη Καρρά κ.ά. • καθώς και ανέκδοτα τραγούδια, αλλά και γνωστές, αγαπημένες μελωδίες άλλων αγαπημένων δημιουργών της ελληνικής μουσικής σκηνής, κάνοντας ένα μεγάλο μουσικό περίπατο «Απ’ τα καινούρια στα παλιά κι ανάποδα»… Ο Μάκης Σεβίλογλου (τραγούδι – τζουρά) με τον Δημήτρη Λάππα στις κιθάρες και το μπουζούκι, τον Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν και τον Μάκη Μπουκάλη στο κοντραμπάσο, μας προσκαλούν σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια, να τραγουδήσουμε, ν’ αγκαλιαστούμε να αφεθούμε σε μελωδίες και ρυθμούς… Το 2001 γνωρίζεται με τη Χαρούλα Αλεξίου και το 2003 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία, με το τραγούδι «θα μεγαλώνουμε μαζί», που τραγουδήθηκε από την ίδια στο album της «Ως την άκρη του ουρανού σου». Το 2006 συνθέτει και γράφει στίχους στα μισά τραγούδια του album της ίδιας ερμηνεύτριας «Βύσσινο και νεράντζι». Το 2008 εκδίδεται από την «ΕΣΤΙΑ Harisproductions», σε παραγωγή της Χαρούλας Αλεξίου και πάλι, η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία, με τίτλο «Γλυκό μεθύσι». Το 2010 κυκλοφορεί από την ολλανδική Penguin Records η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Άγκυρες» και το 2011 από την Kyklos Records, το ζωντανά ηχογραφημένο DVD από περιοδεία του στην Ολλανδία το 2010. Το 2013 κυκλοφόρησε πάλι σε συνεργασία με την silvox records το βιβλίο cd «Παράθυρο ανοιχτό», ένα αφήγημα με 13 διασκευές δημοτικών τραγουδιών από την Ήπειρο και τα Γρεβενά. Ο συγκεκριμένος δίσκος ακτίνας, στην Ολλανδία ψηφίστηκε ως η καλύτερη ethnic μουσική εργασία του 2013. Δισκογραφικά και ενίοτε στη σκηνή έχει συνεργαστεί, εκτός από τη Χαρούλα Αλεξίου, με τους: Δημήτρη Μητροπάνο, Λιζέτα Καλημέρη, Μανόλη Λιδάκη, Βασίλη Καρρά, Πίτσα Παπαδοπούλου, Διονύση Τσακνή, Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Παπανικολάου και τους στιχουργούς Γιώργο Κορδέλα, Φωτεινή Λαμπρίδη, Δημήτρη Κίτσιο, Μαρία Μουτσάκη, Ζήνια Καταπότη. Επίσης μελοποίησε Κώστα Καρυωτάκη και Κατερίνα Γώγου. Έχει γράψει μουσική για θέατρο και για ντοκυμανταίρ ιστορικού ενδιαφέροντος. Links: www.seviloglou.gr https://www.youtube.com/watch?v=B3tTZu1qsbU https://www.youtube.com/watch?v=JSH20VPkx7Y https://www.youtube.com/watch?v=Mrt2Xzd51Vg https://www.youtube.com/watch?v=fdI6rKJcZHM Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος. Είσοδος: 4,00 ευρώ/άτομο.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου: Sinafi Trio Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα!
Το Σάββατο 8 και την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στις 22.30, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» φιλοξενεί και πάλι το Sinafi Trio, τρεις γυναίκες μουσικούς από την Ελλάδα που συναντήθηκαν στην Πόλη. Το μουσικό τους ταξίδι ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, όταν αποφάσισαν να παρουσιάσουν μια συλλογή από τις κοινές τους μουσικές ιστορίες. Παρουσιάζοντας ιστορίες της ξενιτιάς, του χωρισμού, του έρωτα και του γλεντιού, βασισμένες σε ακούσματα από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, την Καππαδοκία, τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από τα cafe aman και τους μεΰχανέδες της Κωνσταντινούπολης, φέρνουν στο σύγχρονο αστικό τοπίο το δικό τους μουσικό παρόν και μας καλούν να το μοιραστούμε. Το «Σινάφι» αποτελούν οι: Ασινέθ Φωτεινή Κοκκάλα –κανονάκι, Μαρίνα Λιόντου Mohamend –ούτι και Έλενα Μουδίρη Χασιώτου –φωνή/κρουστά. Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος. Είσοδος: 4,00 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896
«Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» Λεωφόρος Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα http://www.peran.gr
|
|